Η ποικιλία Μαρωνείτικη καλλιεργείται αποκλειστικά στον ελαιώνα της Μαρώνειας του νομού Ροδόπης. Πρόκειται για μια παλιά και εγκλιματισμένη στους ψυχρούς και δύσκολους χειμώνες ποικιλία. Το μεσογειακό παραθαλάσσιο ημιορεινό έδαφος με το ξερό κλίμα και τις λίγες βροχές δίνει ιδιαιτερότητα στο τελικό προϊόν.
Το μέγεθος καρπού της ποικιλίας Μαρωνείτικη Ελιά ποικιλίας είναι μεσαίο και το σχήμα του σφαιρικό με χρώμα σκούρο βιολετί με αναλογία 60% κίτρινο-πράσινος και 40% βιολετί.
Ο καρπός είναι συμμετρικός και η θέση της μέγιστης διαμέτρου και αυτή κεντρική με στρογγυλεμένη κορυφή. Ο χρόνος ωρίμανσης του καρπού είναι μέτριος και η περιεκτικότητα σε λάδι μέση.
Η περιεκτικότητα του καρπού της Μαρωνείτικης ελιάς χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών φαινολών που συμβάλλει στη διαμόρφωση του επιθυμητού αρώματος αλλά και την αύξηση της περιόδου διατήρησης του προϊόντος λόγω και της μικρής περιεκτικότητας σε ελαιοπικρίνη.
Το ελαιόλαδο Μαρώνειας διαθέτει τα ακόλουθα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
- Οξύτητα: Έως 0,50% σε ελαϊκό οξύ κατ΄ ανώτατο όριο.
- Αριθμός υπεροξειδίου: 10 meqO2/Kg κατ΄ ανώτατο όριο.
- Κ232: μέγιστο 1,70
- Κ270: μέγιστο 0,11
- Κηροί: μέγιστο 60 mg/kg
- Εκατοστιαία αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων: ίση ή μεγαλύτερη από 84%
- Ποσοστό Ελαικού οξέος: ελάχιστο 72%
- Χρώμα: Πράσινο με κίτρινες αποχρώσεις έως χρυσοκίτρινο αρχικά θολό αμέσως μετά την έκθλιψη σταδιακά διαυγάζει πλήρως.
- Οσμή: Φρέσκο, καθαρό ευδιάκριτο με έντονο φρουτώδες ελιάς.
- Γεύση: Καθαρή, ευδιάκριτη, με χλοώδεις νότες που διατρέχουν τους οσφρητικούς τόνους, πικρό και πικάντικο φορτίο σε αρμονική συνύπαρξη.
- Διαμέσος φρουτώδους: μεγαλύτερη από 3
- Συγκομιδή: Είναι πρώιμη και ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος-ιώδες.